Runoja ja viiniä Ranskassa; matka Médocin viinialueelle ja Atlantin rannikolle

Rentoudu tutustumalla runojen ja viinin maailmaan.Matkamme järjestetään Lounais-Ranskaan, Bordeaux’n viinialueelle ja Atlantin hiekkarannoille. Médoc kuuluu maailman tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin viinialueisiin sijoittuen Atlantille leviävän ja Bordeaux’n kaupunkiin ulottuvan Gironde- lahden vasemmalle rannalle. Bordeaux on maailman suurin laatu- ja arvoviinien viljelyalue. Nämä viinit ovat esikuvina useille maailmassa viljellyille merlot ja cabernet sauvignon viineille. Täällä sijaitsevat upeat linnat arvoviineineen; Château Margaux, Château Palmer, Château La Tour ja Château Mouton Rotchild ja lukuisat muut. Alueelta löytyy myös runsaasti erittäin laadukasta pikkuchâteau tai cru Bourgeois viiniä, meille ihan tavallisille viininystäville.
Atlantin rannalta aukeaa merenlahti jota sanotaan Gironden estuaariksi, se haarautuu kahdeksi merkittäväksi joeksi, Garonne ja Dordogne. Bordeaux’n kaupunki sijaitsee Garonnen varrella. Hotellimme sijaitsee aivan estuaarin ja Atlantin yhtymäkohdassa, lähellä Soulac-sur–Merin rantakaupunkia.Päivien aikana vierailemme viinitiloilla, tutustumme alueen viineihin ja paikalliseen viininviljelyyn.
Matkan runo-osuuksissa teemme ryhmässä erilaisia lempeitä kehollisia ja äänellisiä harjoituksia, luemme ääneen runotekstejä. Yhdessä ja yksin, tunnelman mukaan.Kehollisissa harjoituksissa lämmitellään keho ja ääni, harjoitukset eivät ole raskaita ja ne sopivat kaikille. Tarkoitus on hakea läsnäoloa oman kehon ja ajatusten kanssa. Olla yhdessä ja kuunnella toisiamme.
Runot voivat tulla mukaan viinitarhoille, viinikellareihin, merenrantaan, puutarhoihin ja aterioille.
Runo-osuus soveltuu kaikille, ei tarvitse olla ennestään harrastaja. Varaamme luettavaksi mukaan runokirjoja, voit myös ottaa mukaan lempirunojasi tai itse kirjoittamiasi runoja ja tekstejä.
Runo-osuuksien ohjaajana toimii Kokkolasta kotoisin oleva Suomen Lausujain Liiton jäsen, lausuntataiteilija Minna-Maria Mattila. Minna-Maria on harrastanut pitkään lausuntaa ja esiintynyt runoesityksissä ja näytelmissä. Suomen Lausujain Liiton kursseilla häntä on opettanut mm. Helka-Maria Kinnunen, Marjatta Oikawa, Mirjami Heikkinen, Pinja Hahtola, Riitta-Liisa Helminen, Susanna Airaksinen, Tuukka Vasama sekä Minna-Marian pitkäaikainen opettaja Päivi Kangas. Parhaillaan Minna-Maria suorittaa työn ohessa draamakasvatuksen opintoja. Kesällä hän esiintyy Kajaanin Runoviikolla esityksessä Jazzin ja runon paloa, esityksessä yhdistyvät Claes Anderssonin runot ja Claes Andersson trion soittama jazz.
Viinioppaana ja matkanjohtajana toimii Virpi Sorvisto, hän on järjestänyt viini- ja ruokamatkoja Eurooppaan vuodesta 2006. Bordeaux viinialueena on erityisen läheinen, jo muutaman vuoden ajan siellä on sijainnut toinen koti.Majoitumme pienessä hotellissa Talaisin kylässä Gironde-lahden kupeessa. Alue on tasaista ja merellistä, tunnettu runsaasta linnustostaan. Lahden kärjestä alkaa upea kymmeniä kilometrejä pitkä yhtenäinen hiekkaranta joita ei ole pilattu liiallisella rakentamisella, luonto on läsnä, rantatöyräillä voi kävellä villifenkolien reunustamia polkuja, inspiroivassa tuoksussa, seuraten haikaroiden elämää. Tuoreet osterit, lasi kylmää valkoviiniä ja aistit ovat avoinna.
Matkaohjelma

( pidätämme oikeuden pieniin muutoksiin )

1. päivä

Saapuminen Ranskaan ja tervetuloillallinen.

Matkustuspäivä Bordeaux’seen. Ryhmälle on järjestetty kuljetus hotelliin St Jean rautatieasemalta ja Merignacin lentokentältä sovitusti.

Nautimme yhteisen illallisen hotellilla.

2.päivä

Aamiainen,jonka jälkeen vietämme koko aamupäivän kestävän ensimmäinen runo-osuuden Minna-Marian johdolla.
Aloitamme lyhyellä yhteiskeskustelulla, jonka jälkeen viritetään keho ja mieli tunnelmaan. Teemme lämmittelyharjoituksia, luemme runotekstejä yhdessä ääneen ja kokeilemme erilaisia tapoja tekstien puhumiseen. Tila on vapaa tehdä, kokeilla ja innostua.

Nautimme lounaan hotellilla.

Iltapäivän vietämme vierailemalla St-Estephen ja Pauillacin tunnetuilla viinialueilla.
Käymme yhdellä tunnetulla arvotilalla ja lisäksi pienemmällä laadukkaalla viinitilalla. Perehdymme Médocin huippuviinien historiaan, miksi joku viini on satojen jopa tuhansien eurojen arvoinen. Tutustumme Bordeaux’n lajikkeisiin ja miten maaperä ja ilmaston vaikuttavat niiden luonteeseen.

Yhteinen illallinen hotellilla.

3.päivä

Aamiainen jälkeen aloitamme päivämme tutustumalla läheisiin viinitiloihin. Perehdymme viininviljelyn saloihin ja maistelemme Médocin pohjoisosan viinejä. Täällä maaperä on savisempaa ja viinit karheampia.

Jatkamme runo-osuudella ja suuntaamme rannikolle loppupäiväksi. Lämmittelyharjoitukset ja runojen luku tapahtuvat ulkona luonnossa luonnon äänistä ja tunnelmasta impulsseja ottaen, ja maisemasta nauttien.

Lounashetki rantamaisemissa.

Iltapäivällä jatkamme runojen parissa, koemme pienen merimatkan Germaine-paatin kyydissä, matka on tarkkaan ajoitettu vuorovesien vaihtelun mukaan. Kapteeninamme toimii persoonallinen Alexandra.

Yhteinen illallinen hotellilla.

4.päivä

Aamiaisen jälkeen suuntaamme Soulac-sur-Merin rantakaupunkiin.
Otamme runomme mukaan Atlantin rannalle, tutustumme runsaaseen kauppahalliin meren herkkuineen ja tunnettuun kirkkoon; Basilique Notre Dame de la fin des terres jonka rakensivat 1100 –luvulla Santiago de Compostelaan matkalla olleet englantilaiset pyhiinvaeltajat. Kirkko on UNESCO:n maailmaperintökohde. Nämä rannat ovat olleet historian näyttämöinä, englantilaisten ja ranskalaisten sotiessa keskiajalla sekä toisen maailmansodan aikana jolloin nämä olivat tärkeä paikka vastarintaliikkeelle.

Lounas nautitaan omatoimisesti, myös ostoksiin on varattu aikaa.

Iltapäivällä on runo-osuus, joka pidetään hotellilla. Virittäytymisen jälkeen työskentelemme runotekstien kanssa. Voimme kokeilla, mitä tekstien tunnelmille tapahtuu eri tiloihin ja tunnelmiin vietynä.

Runollinen illallinen hotellilla. Pitkä illallinen johon otamme runot mukaan. Minkä runon olet aina halunnut esittää tai lukea ruokapöydässä? Runoja viinistä, ruuasta, runoja elämästä.

5.päivä

Varattu kotimatkaa varten.Lisätietoa matkasta:

Matkan hinta:
 • pyydä tarjous
Hintaan sisältyy:
 • Majoitus 2hh huoneessa joissa oma kylpyhuone ja ilmastointi
 • Aamupalat
 • Kaksi lounasta viineineen
 • Neljä illallista viineineen
 • Kaikki matkaan kuuluvat viinitilavierailut ja viinimaistelut
 • veneretki
 • Tulkkaus ja viiniopastus viinitilavierailuilla
 • Runo- ja lausuntaosuudet
 • Ohjelman mukaiset kuljetukset
 • Järjestetty kuljetus Bordeaux – hotelli- Bordeaux
Hintaan ei sisälly:
 • lentoja
 • lentokenttäkuljetuksia
Ilmoittautuminen:
 • matka räätälöidään ryhmällenne sopivaksi, kysy tarjous
Lisätietoa:
 • Lisätietoja matkan runo-osuudesta Minna-Maria Mattila minnamaria.mattila(at)gmail.com, puhelin 045 118 4128.
Tervetuloa kokemaan aito ja viehättävä Ranska kanssamme.